Poštovani čitaoče,ti koji ćeš upravo zaviriti u ovaj moderni putopis grada Beograda.

U koliko definicija turiste opisuje znatiželjnig čoveka sklonog putovanju,na pravom si mestu. Ako je znatiželja urođena svakom čoveku, ovaj pregled turističke ponude sedamnaest beogradskih opština bi trebalo tu radoznalost da probudi. A putovanje je relativan pojam.Neki ga mere koracima a drugi časovnim zonama. Ova publikacija je namenjena i jednima i drugima. Namenjena je i samim Beograđanima.Da nauče nešto o onima koji žive pored njih, u istom gradu.da ih možda posete. A sve to na korist našeg grada i onih koji u njemu žive.

Mnogo je prošlo od legendarnog putopisa Čelebije i njegove posete Belom gradu i tek nešto manje od glasovnih Sećanja starog Beogradjanina, knjige u kojoj je opisano kako se nekada dolazilo u Beograd iz unutrašnjosti kočijama, a pred ulazak u grad, najčešće noćilo na Tašmajdanu (udaljen od Apartmana Beograd Dorćol 700-800m) koji, dakako u to vreme nije bio u gradu.

Mnogi današnji centralni delovi Beograda, nekada su bili tek puka periferija ili predgradje, dok je desetinama hiljada godina unazad Beograd bio Keltsko ili još starije naselje na mestima koja su tek nedavno stekla pravo da se Beogradom zovu.

I sve to je Beograd. Ova publikacija ima ambiciju da tako nešto i prikaže. Zato ćete na ovim stranicama naći sve ono što jeu Beogradu i poznato i priznato, ali i ono što ćete, nadam se, tek otkriti. Otkriveno ćemo zajedno graditi i na tome raditi, sve dok ne objedinimo u ono što Beograd predstavlja, a to je i staro i novo i poznato i nepoznato i dok ne razvijemo sve ono što je potrebno razvijati. Jer, beograd je svet u malom i ne tako malom, Beograd je otkrivena i neotkrivena lepota. Beograd je tamo i gde je nekada bila Panonija i gde je danas Šumadija. Sve je ovde u Beogradu, Beograd je u svemu.