Stefanon o Beogradu

Beograd - prestonica Srbije i metropola od preko dva miliona stanovnika, Beograd, leži na ušću reke Save I Dunav. Zahvaljujući svom izuzetnom položaju, grad je od pradavnih imena bio raskrsnica između Istoka i Zapada, Severa i Juga. Danas se u njemu nalaze najvažnije državne, kulturne i prosvetne industrije.

Trg Republike Beograd

Na putovanje po Beogradu treba krenuti od njegovog najstarijeg dela – Kalemegdana. Ova tvrđava naslonjena na bele stene na Ušću, u oko 7000 godina koliko postoji, osvajana je 77 puta, više puta je rušena, da bi je opet sagradili. Danas je tu Vojni muzej, Opservatorija, umetnički paviljon Cveta Zuzorić, Zoološki vrt, šetalište, izletište, vidikovac, sportski i zabavni park .... Na Kalemegdan su oslonjeni i najstariji delovi gradskog jezgra, u kome svakako treba posetiti Konak kneginje Ljubice, iz 1831. godine, Sabornu crkvu, zgradu Patrijaršije, kao i poslednju staru varošku kuću, a u kojoj je danas smešten Muzej etnografske zbirke.

skupstina

U blizini je i najpoznatija beogradska ulica Knez Mihajlova. Pešačka zona zakonom zaštićena, jedan je od najvrednijih gradskih ambijenata, trgovačka zona i središte nacionalnih industrija u kojoj su Biblioteka grada Beograda, zatim Srpska akademija nauka i umetnosti i galerija SANU, kao i Palata Albanija – prvi beogradski oblakoder. Malo dalje na Terazijama nalazi se hotel Moskva, podignut još 1907. Godine, ispred kojeg je Terazijska česma, iz 1860. godine.

Kalemegdan Beograd

Ceneći junake svoje duge i bogate istorije, Beograd je, u sećanje na njih, izgradio mnoštvo spomenika njima u čast – Nikoli Tesli, Josifu Pančiću, Svetozaru Markoviću, Dositeju Obradoviću, Vuku Karadžiću, a najveći spomenik Knezu Mihailu, obeležava Trg Republike, od koga započinje i ulica koja nosi njegovo ime. Na Trgu Republike, koje je centralno mesto okupljanja Beograđana, nalaze se Narodni muzej i Narodno pozorište.

usce save u dunav

Nekoliko ulica niže započinje boemska četvrt Beograda – Skadarlija. Nastala je krajem 19 veka kada i najveći broj kafana u ovoj ulici, postala je stecište beogradskih kulturnih stvaralaca i boema. U Skadarliji se stari duh i danas neguje u brojnim kafanama kao što su Tri šešira, Ima dana, Dva Jelena, Skadarlija, Zlatni bokal, Dva bela goluba .... Ovde možete uz starogradsku muziku uživati u nacionalnim specijalitetima.

patrijarsija

Beograd ima i dva dvorska kompleksa. Jedan, koji sačinjavaju Kraljevski i Beli dvor, nalazi se na Dedinju, dok je drugi u samom centru, uz Pionirski park. Njega čine Stari dvor, sagrađen 1882. Za potrebe Milana Obrenovića, a u kojem je danas Skupština grada, i Novi dvor zidan između 1912 i 1920. Godine, gde je smešteno Predsedništvo Srbije.

Iz svakog ugla grada može se videti ''Beograđanka'' koja sa svoja 23sprata ima visinu od tačno 23 metara. Malo dalje na Vračarskom platou je najveći hram pravoslavlja na Balkanu – Hram Svetog Save, a uz njega je mala crkva Svetog Save.

skadarlija

Preko reke Save nalazi se Novi Beograd koji je i poslednjih decenija postao i poslovni centar grada. Tu su i Beogradska arena i Sava centar u kome se organizuju mnoge manifestacije. A preko reke Dunav nalazi se Zemun, nazvan po njegovim prvim stanovnicima, zemuncima. Krase ga Gardoš, Kuća sa sunčanim satom, crkva Svete Trojice iz 18 veka, a na samoj reci zgrada Stare kapetanije.

Pored toga, glavni grad Srbije ima ima vrlo bogat noćni život u čemu prednjače splavovi na Savi, Dunavu i Adi Ciganliji. Ada je inače poluostrvo na Savi, 4km od centra i najpopularnije kupalište i izletište Beograda. Tu ima preko 50 sportskih terena, među kojima su i golg tereni i žičara za skijanje na vodi. Beograd ima i 15 lovišta i čak 65 javnih parkova. Planina Avala poynata je kao prvi park u Srbiji. Tu je spomenik Neznanom junaku, delo Ivana Meštrovića, posvećeno junacima Prvog svetskog rata i Toranj na Avali koji je ponovo sagrađen posle NATO bombardovanja. Košutnjak, ''pluća grada'', ima i dva posebna kompleksa – SRC Pionirski grad i Filmski grad, sa raznim objektima za proizvodnju filmova. Na njegase naslanja Topčider, čije je uređenje započeo 1831. godine Knez Miloš izgradnjom svog konaka. Platani posađeni oko Konaka do danas su sačuvani.

beograd noću